Fit out Awards 2017 WINNER-Fit Out Project of the Year-Residential.

The Mill, Carlow Ireland

This is a stunning mill house with a working mill wheel that is located in the midlands in Ireland and was in much need of some tender loving care.

The initial brief was to design a house for the high end rental market, but as time went on the owner fell in love with the property and moved in himself! Remarkably the infamous Michelle Pfeiffer visited the cottage at one stage. The brief was to make the building suitable for 20 century living.

We opened the building to the outside vistas by widening the window in the kitchen to show views of the river and opened a large window on the 1st floor living area onto a newly sourced rustic balcony. New bi fold doors were installed in the dining room to open the space to a stone patio with planters.

The client liked the idea of contrasting of the old traditional materials of the building with a modern interior. The design of the house is all about the views of the surrounding landscape from the house. The pictures in the rooms are the small windows that frame the landscape. Lighting scheme was designed to accentuate features and create a magical effect at night and light a pathway to a much loved outdoor hot tub!

Subscribe to our newsletter